1,2,3 1,2,3 je igra koja se igra autićima, na posebno dizajniranoj stazi sa preprekama, sa ciljem da se staza pređe pre ostalih takmičara ili u što manje poteza. Igra se prema pravilima koja su opisana u ovom tekstu.

Igra 1,2,3 razvija kreativnost, komunikativnost i fine motoričke sposobnosti kod dece i odraslih, spaja generacije kroz igranje, druženje i prevazilaženje prepreka same igre. Takođe, najmlađim igračima daje osnovna znanja po pitanju bezbednosti u saobraćaju, jer je igra dizajnirana tako da pažljiv i oprezan vozač ima veće šanse za pobedu. 1,2,3 je igra koja spaja generacije, zabavna je i edukativna i za njeno korišćenje nisu potrebne baterije, struja, niti ekrani.

PRAVILA IGRE

1,2,3 Za ovu igru potrebni su vam autići (modeli u razmeri oko 1:64) i to najmanje jedan po igraču i jedna staza sa preprekama.

Igra počinje postavljanjem autića na startne pozicije. Prvi potez počinje najmlađi takmičar. Jedan potez čine tri odsečna gurkanja autića prstom otpozadi ili sa strane 1,2,3, a zabranjeno je vući, podizati ili gurati autić. Svaki dodir autića prstom karakteriše se kao jedan od tri dozvoljena po potezu. Kada svi igrači odigraju po tri gurkanja, počinje sledeći krug. Pobednik je onaj koji prvi stigne do cilja.

STAZA

Staza se sastoji od startne i ciljne pozicije, koje spaja put ograničen sa dve neprekidne linije. Na putu se može naći pet vrsta prepreka. Pored prepreka na stazi se nalaze i kontrolne linije, na koje se igrač vraća ako napravi određene prekršaje.

KONTROLNA LINIJA

To je linija na koju se autić vraća nakon što napravi neke od prekršaja ili stane na neke od prepreka.

 

PREKRŠAJI

PREVRTANJE AUTIĆA

Ako se autić prevrne, vraća se na najbližu pređenu kontrolnu liniju.

IZLETANJE SA STAZE

Ako autić sa dva ili više točkića izađe van staze, vraća se na start ili najbližu pređenu kontrolnu liniju.

SUDAR

Ako se autići sudare i udareni autić ne izleti sa staze ili ne naleti na prepreku igra se nastavlja sa mesta gde su se zaustavili, autić koji je udario ne snosi sankcije. Ako se autići sudare i izlete sa staze ili nalete na prepreku, onaj koji je udario vraća se na kontrolnu liniju a onaj koji je udaren ima mogućnost da namesti autić kako mu odgovara na mestu izletanja ili ispred prepreke na koju je naleteo.

 

PREPREKE

ZONA ZABRANJENOG ZAUSTAVLJANJA

Autić u ovoj zoni ne sme da se zaustavi. Tačnije, ni jedan točkić ne sme da bude u ovoj zoni ili se autić vraća na kontrolnu liniju. Ako je igraču preostalo još poteza ima pravo da ih iskoristi.

BLATO I VODA

Kada autić stane na ovu prepreku igrač gubi sve poteze koji su mu preostali u datom krugu, ali se ne vraća na kontrolnu liniju već sledeći potez kreće iz blata. Ako se to desi u poslednjem potezu, igrač je imao sreće. 🙂

ŠILJCI

Kada bilo kojim točkom autić dodirne ovu prepreku, autić se vraća na kontrolnu liniju, a ako je igraču preostalo još poteza ima pravo da ih odigra.

PUNA LINIJA

Ako autić pređe preko pune linije ili bilo kojim točkom dodirne ovu prepreku, autić se vraća na kontrolnu liniju, a ako je igraču preostalo još poteza ima pravo da ih odigra.

TELEPORT

Autić mora da se sa sva četiri točka uparkira u teleport polje kako bi se prebacio kroz portal na drugi deo staze.

Pogledajte prezentaciju igre 1,2,3

Animirana prezentacija o igri 1,2,3 na srpskom jeziku

Check out 1,2,3

Animated presentation about the 1,2,3 game in english